пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Біологія 8 клас. Тема. Сприйняття світла, кольору, простору. Урок 49

 Тема. Сприйняття світла, кольору, простору.

«Радість бачити і розуміти
є найкращий  дарунок природи»
                                                                                        А. Ейнштейн


Доброго всім дня! На вулиці вже настала весна, всі здорові і це радує найбільще. Тож я бажаю вам, щоб здоров'я  і гарний настрій не залишали вас .

Давайте пригадаємо вивчений матеріал. 




Якщо ти забув, повтори.




Сприйняття світла

Хід променів світла через оптичний апарат: спочатку світло проходить через рогівку, рідину передньої камери, зіницю, кришталик, склоподібне тіло й, на¬решті, потрапляє на сітківку.




У випадках, коли промені світла, пройшовши че­рез оптичні середовища ока, фокусуються не на сітківці, виникають аномалії зору: якщо попереду неї — короткозорість, якщо позаду — далекозорість. Для вирівнювання короткозорості використовують двояковгнуті, а далекозорості — двоякоопуклі лінзи окулярів.
У разі потрапляння світла на фоторецептори (колбочки й палички)
 в них виникають складні фотохімічні, електричні, йонні та ферментативні процеси, які зумовлюють нервове збудження — сигнал. Він надходить по зоровому нерву до підкіркових (чотиригорбкове тіло зорового горбу) центрів зору, потім спря­мовується в кору потиличних долей мозку, де сприймається у вигляді зорового відчуття.
  Інформація зоровими нервами через середній і проміжний мозок передається до зорових зон кори великого мозку. Зорові нерви перехрещуються, тому частина інформації від правого ока надходить у ліву півкулю і навпаки.


Внутрішня оболонка – сітківка – світлосприймальна.
 І шар – пігментний (складається із щільно розташованих епітеліальних клітин, які містять чорний пігмент фусцин) 
ІІ шар – рецепторний (утворений світлочутливими клітинами – фоторецепторами – колбочками і паличками)
ІІІ шар –нейронний (утворений з'єднанням фоторецепторів із нервовими клітинами, що мають по два відростки)
      Сітківка перетворює світлову енергію – подразнення – на нервовий імпульс і здійснює первинну обробку зорового сигналу.
У фоторецепторах містяться особливі світлочутливі речовини (пігменти)
 у паличках – речовина пурпурового кольору – родопсин.
 у колбочках – речовина фіолетового кольору – йодопсин.
       У сітківці нараховують 130 млн. паличок і 7 млн. колбочок.
 Розміщені вони нерівномірно у центрі сітківки розташовані переважно колбочки, далі від центру – колбочки і палички, на периферії переважають палички.


Колбочки забезпечують сприймання форми і кольору предмету,
тобто це рецептори  денного бачення.
Палички – рецептори сутінкового зору.
   Багатоколірність сприймається завдяки тому, що колбочки реагують на певний спектр світла, тобто на довжину хвилі, ізольовано.

Існує три типи колбочок
І тип  реагує на червоний колір
ІІ тип реагує на зелений
ІІІ  тип реагує на синій. 


   
 Найбільше колбочок навколо центральної ямки. Це місце скупчення колбочок називають жовтою плямою. Її ще називають місцем найкращого бачення.  У нормі зображення завжди фокусується оптичною системою  ока на жовтій плямі.  При цьому предмети,  які сприймаються периферичним зором,  розрізняються гірше.

   Місце, де зоровий нерв виходить із сітківки, позбавлене фоторецепторів і називається сліпою плямою. Світло у ньому не сприймається і предметів, зображення яких потрапляє на  цю ділянку, ми не бачимо. Площа її може бути  від 2,5 до 6 кв.мм.




Сприйняття кольору .
    Око здатне сприймати розмір, форму, об'єм предмета, малюнок, колір, яскравість, рух, розташування в просторі й відстань. Велике значення при цьому має зір двома очима, або бінокулярний зір. Стереоскопія, або здатність бачити предмет рельєфним, об'ємним, заснована на неоднаковому сприйнятті предмета лівим і правим оком. Ліве око бачить більше з лівого боку предмета, праве — з правого. Це можна довести, зробивши знімок предмета спочатку з положення лівого ока, а потім — правого. Знімки будуть відрізнятися. Якщо промені, що йдуть від обох знімків, сполучити за допомогою спеціальних лінз, як це робиться в стереоскопі, то виходить рельєфне зображення предмета.
     
Гострота та поле зору .
   Гостротою зору називають здатність ока бачити роздільно дві точки. Якщо розглядати з великої відстані ілюміновану електричними лампо­чками споруду, вона здається прикрашеною світляними лініями. При наближенні замість суцільних ліній стають видними окремі лампочки. Чим це можна пояснити? Якщо промені, що падають на сітківку, збуджують суцільний ряд колбочок, то око бачить лінію. Якщо ж при цьому збуджуються колбочки, що стоять через одну, то око бачить окремі точки.

Гостроту зору визначають за спеціальними таблицями, на яких зображено 12 рядів літер. Весь простір, який бачить око при нерухомо спрямованому вперед погляді, називають полем зору.   

Виконати лабораторні дослідження


Домашнє завдання
  1. Опрацювати § 43.
  2. Виконати "Закінчіть речення"

Контакти для зв'язку з вчителем

Фейсбук

Пошта
nykyrsa.mariya@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар