вівторок, 14 квітня 2020 р.

Природознавство 5 клас. Тема. Отруйні рослини, тварини, гриби. Урок 51

Тема. Отруйні рослини, тварини, гриби




     Доброго дня! Подивіться довкола себе і ви побачите велику кількість організмів: рослини, тварини, гриби. Вони живуть в різних середовищах у повітрі, на поверхні Землі, у воді, у  ґрунті. В природі є такі організми, які містять небезпечні речовини. Потрапляючи в організм людини або тварини, ці речовини викликають  отруєння.
Отруйні є рослини, гриби, які містять небезпечні для людини і тварин речовини.


    Отруйні рослини. 

Існують рослини, які не можна брати до рук, нюхати чи куштувати. Адже вони містять речовини, які у разі потрапляння в організм людини і тварини зумовлюють отруєння і можуть призвести до загибелі.
    Отруйні речовини накопичуються в різних частинах рослин. Високий вміст отруйних речовин є у плодах вовчої ягоди і конвалії, у листках блекоти. Є рослини, всі частини яких отруйні. Наприклад, вся рослина аконіту – від кореня до квітки – надзвичайно отруйна, навіть нюхати її небезпечно для здоров’я.
    Щоб  уникнути отруєння, слід знати отруйні рослини своєї місцевості і не контактувати з рослинами, назви яких вам невідомі.


Отруйні тварини

   Серед тварин так само, як і серед рослин, є багато отруйних. Отруйними можуть бути змії,скорпіони, павуки, комахи. Вони містять речовини, небезпечні для життя і здоров’я людини і тварини. Постраждати від отруйних тварин можна, якщо вони вкусять чи вжалять людину, скуштувавши їх або просто доторкнувшись до покривів їхнього тіла. Дуже болісним є відчуття, коли жалить оса чи бджола. Це тому, що через прокол у шкірі вони вводять свою отруту.
    На Півдні України часто трапляються отруйні павуки каракурти і тарантули, у степах України – гадюка звичайна. Її можна впізнати за особливим візерунком на спині. У Чорному й Азовському морях мешкає риба морський дракон, який боляче жалить отруйними шипами.




У природі слід бути обережними, щоб уникнути укусів отруйних тварин.

    Існують гриби вживати які не можна в жодному разі, тому що їхнє тіло містить небезпечні для життя людини речовини. Такі гриби називають отруйними. Смертельно небезпечними є бліда поганка, чортів гриб, гірчичний гриб, червоний і пантерний мухомори.
    Нерідко отруйні гриби так схожі на їстівні, що їх важко відрізнити. 


Запам’ятай  золоте правило  -  не збирай грибів, яких не знаєш, і тих, що ростуть обабіч доріг і поблизу великих промислових міст.





Домашнє завдання 

1. Опрацювати §36
2. Дати відповіді на питання в кінці парагафу с.159 (відповіді можна дати тут).


Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем

Фейсбук

Пошта
nyk.mariya@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар