вівторок, 21 квітня 2020 р.

Природознавство 5 клас. Тема. Умови життя на планеті Земля. Урок 52

Тема. Умови життя на планеті Земля. Середовище життя. Чинники середовища. Вплив на організми чинників неживої природи.


    На уроках природознавства ми з вами вивчали планети  Сонячної системи. Але життя  існує тільки на планеті Земля. Земля має всі необхідні умови: повітря, вода, світло і тепло. Живих організмів на Землі дуже багато: тварини, рослини, гриби. Всі вони заселяють нашу планету. Вони живуть в різних середовищах: водному, наземно-повітряному, ґрунтовому.


Умови, в яких живуть організми, називають середовищем існування. Усе те, що впливає на організми  і своєю дією сприяє або заважає їх існуванню та розселенню, називають чинниками середовища існування.

На організми впливають чинники живої і неживої природи. 

До чинників неживої природи відносяться: освітленість, повітря, температура, вологість.

Освітленість. Це дуже важливий екологічний чинник, необхідний для життя всіх живих організмів. Світло регулює ріст рослин. У темряві стебло росте швидше, а світло уповільнює його ріст. Це дуже важливо під час виходу проростків на світло з ґрунту. У ґрунті  в темряві стебло проростка росте швидко, намагаючись швидше вийти на поверхню до світла. Коли воно зявляється над землею, світло гальмує його ріст, і рослина починає нормально рости, розвиватися.
   
Крім того, світло регулює цілий ряд процесів життєдіяльності рослин ( перехід до цвітіння, початок листопаду). Про те в цьому випадку головну роль відіграє не кількість світла, а довжина світлового дня. Для того щоб зацвісти рослинам потрібні довгі весняні дні, а листопад відбувається, коли наступають короткі осінні дні. Щоб діставати поживні речовини, мати змогу переміщуватись і орієнтуватись у просторі, тварини також пристосовуються до освітленості. Очі різних тварин сприймають світло по – різному. Тварини, що живуть у грунті, глибинах океанів, печерах, мають малорозвинені очі. Деякі тварини, що ведуть активний спосіб життя в сутінках, не розрізняють кольорів. Це – коти, кажани, сови тощо. Денні птахи мають добре розвинений зір. Особливо гострий зір мають хижі птахи. Наприклад, сокіл бачить мишу на відстані 1 км.

Вологість. Це найцінніший скарб, який подарувала нам природа. Вона є усюди: у повітрі, рослинах, ґрунті, тваринах і людині. З водою рослини отримують з ґрунту поживні речовини; сік, який міститься в рослинах, - також вода. Більша частина людського організму – теж вода. Вода є в усіх органах людини, навіть у кістках. Але найбільше її у крові. Улітку  ми споживаємо води більше, ніж узимку. Це зумовлено ще однією важливою  її роллю – захищати організми від перегрівання. Вода постійно випаровується з людського організму  через піт, з повітря, яке ми видихаємо протягом дня. 
Жаба мешканець зволожених місць
Дощові черв’яки, равлики, жаби, крокодили і деякі молюски здатні жити у зволожених місцях. Тільки організми що живуть у воді або в дуже вологих умовах, повністю забезпечені водою. Без води не відбувається перетравлення їжі у тварин і людини. Потрібну їм воду вони отримують із спожитою їжею або під час водопою.


Температура. Рослини та інші організми  можуть жити тільки в певних межах температур, у середньому від 0 до 50 С. За нижчих температур у клітинах замерзає вода, і кристалики льоду ушкоджують їх. Вищі температури порушують процеси життєдіяльності, аж до загибелі організму. Для кожного виду рослин характерні свої межі температур. Наприклад, рослини какао гинуть вже за + 8 С, бавовник – за +2 С, кукурудза припиняє ріст за +10 С, сходи пшениці зявляються за+4 С. Найкраще несприятливі температури переживають підземні органи ( бульби, цибулини, Кореневища ), бруньки та насіння рослин.


Повітря. Повітря є джерелом кисню для дихання всіх організмів і вуглекислого газу для фотосинтезу. Поживні речовини для всіх організмів на Землі виробляють рослини в процесі фотосинтезу. Завдяки фотосинтезу рослини поглинають із повітря вуглекислий газ і виділяють у навколишнє середовище кисень. Тобто вони збагачують повітря киснем. У повітрі буває багато пилу, який осідаючи на листках, знижує фотосинтез. У повітрі часто  викидаються різні забруднення від промислових підприємств або транспорту, що теж негативно впливає на рослини й інші живі організми.


Освітленість, температура, вологість, наявність повітря є визначальними чинниками неживої природи, що впливають на живі організми.


Крім  чинників неживої природи існують чинники живої природи. Наприклад організми зазнають впливу інших організмів.




Усе це приклади впливу чинників живої природи на організми.

Домашнє завдання

1. Опрацювати §38 с. 162.
2. Відповісти на запитання (для виконання завдання натисніть тут)


Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем


Фейсбук

Пошта
nyk.mariya@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар