вівторок, 24 березня 2020 р.

Трудове навчання 5 клас, проект торбинка для дрібничок, урок 51 - 52

Тема: Добір констуркційних матеріалів та інструментів для виготовлення торбинки. 

До даного уроку ви мали визначитися з призначенням вашої торбинки, її розмірами та дизайном. Сьогодні на основі ваших моделей сформуємо шаблон за яким будемо в подальшому розробляти виріб. 


Завдання "Відгадай кросворд та перевір ерудицію"



Відповіді на питання кросворду за цим посиланням

Саме шаблон деталей майбутньої аплікації знадобиться нам для подальшої роботи, адже вам потрібно перейти до виготовлення деталей аплікації. Виготовлення будь-яких деталей аплікації розпочинається з розміченням.


Розмічення - це технологічний процес нанесення на заготовку контурів деталей виробу.

Для розмічення використовують різні інструменти та пристосування.

  Завдання "Відгадай загадки"

  • Дерев’яний та довгенький, маю носик я гостренький, на білому слід лишаю, усіх діток потішаю. (Відповідь)
  • Поруч себе олівець воджу тільки навпростець і між крапками йому чітко вказую пряму. (Відповідь
  • Я пружиста і гнучка. Хоч не маю язичка, та однак негайно хибний слід злижу охайно. (Відповідь)
  • Учням він допомагає і гостренькі вушка має, це — креслярський молодець, а зоветься — ... (Відповідь)
  • Дві високі ніжки маю, обережно я ступаю, гарні кола я малюю, коли навшпиньки танцюю. (Відповідь)
  • Маленьке, біленьке по чорному полю стрибає і слід залишає. (Відповідь)
  • Тоненька, гостренька, вушко має, кравчині допомагають. (Відповідь)
Фізкультхвилинка «Пряма постава» 


Раз — підняти руки вгору, два — нагнутися додолу. Не згинайте, діти, ноги, як торкаєтесь підлоги. Три, чотири — прямо стати, будем знову починати. Час настав взятись за діло й повернутись вправо — вліво. Двічі направо, двічі наліво — руки вниз всі опустили і за парту тихо сіли.

Правила розмічення виробу:

    Для виготовлення будь-якого виробу потрібні відомості про його конструкцію, розміри, форму, матеріал, кількість деталей. Ці дані можна отримати з графічного зображення виробу. Кожна деталь виробу за своєю формою і розмірами має відповідати зображенню. 
Отже, перед виготовленням торбинки на заготовках необхідно лініями намітити її контури. Цей технологічний процес називають розмічанням. Способом розмічання отримують деталі заданої форми з багатьох матеріалів (металу, деревини, тканини, шкіри тощо). Перед початком роботи визначають найрівнішу кромку тканини. Цю кромку називають базовою. Лінію, проведену поблизу базової кромки, називають базовою лінією. Від неї найкраще починати виконувати розмічання.


Під час розмічання потрібно передбачити надлишок матеріалу для обробки деталей — припуски. Припуски не повинні бути надто великими або надто малими. Великі призводять до зайвої витрати матеріалів, а малі — можуть призвести до браку заготовки. Для виготовлення виробів із тканини використовують припуски на шви від 0,5 до 2 см. Це залежить від тканини та виробу, який виготовляють. При виготовленні деталей для аплікації вручну, коли краї деталей не підгортають усередину, припуски не використовуються.  

Рефлексія
Дайте відповіді на запитання за цим посиланням

Домашнє завдання

-  Зроби ескіз виробу.
- Ескіз сфотографуй та надішли вчителеві. (Контакти знаходяться в низу)


Тема: Побудова викрійки виробу.

Протягом цього уроку  спробуємо побудувати викрійку торбинки та скласти технологічну послідовність її виготовлення
На попередніх заняттях ти ознайомився з конструкційними матеріалами для створення торбинки, підібрав варіант виробу, матеріали та інструменти для виготовлення, розробили ескіз виробу. Для того, щоб приступити до побудови креслення давай  розглянемо, один із варіантів торбинки. 


Дана торбинка прямокутної форми з зашитими кутами та застібкою - кулісою . Джгут стягує торбинку і переходить в ручки. Оздоблення - аплікація та вишивка. Розміри в готовому вигляді за вибором учня.

Мірки довжина торбинки Дв
 ширина торбинки Шт
 висота робочої частини торбинки Вт

Креслення



Перед побудовою креслення визначіться з розмірами власної торбинки і запишіть їх. При побудові дій послідовно, за даним порядком підставляючи в четверту колонку «Розрахунок» таблиці №1 власні розрахунки , що відповідають вашим вибраним розмірам торбинки. Таблицю перекресліть в робочий зошит

Побудова креслення викрійки торбинки.


Таблиця№1
№п/п Послідовність побудови Літерні призначення точок, розрахункові формули розрахунок
1Побудувати прямий кут в т. Т Т
2 По горизонталі відкласти довжину торбинки від точки Т до точки Т1 ТТ1
3 По горизонталі від точки Т відкласти висоту робочої частини торбинки і поставити точку В. ТВ
4 По вертикалі від точки Т відкласти ширину торбинки додавши припуски і поставити точку Ш. ТШ+ Пр. Пр= 1-2 см
5 Від точки Ш провести пряму паралельну прямій ТТ1.
6 Від точки Т1 відкласти загин на кулісу що дорівнює різниці довжини торбинки і висоти робочої частини торбинки і поставити точку К Т1К= Дв - Вт
7 Від точок В, Т, К провести прямі перпендикулярні до прямої Ш. В точках перетину поставити точки В1, Т2 , К 1 В В1.Т1 Т2.КК1
8 Точки ТШ, Т1Т2 зєднати штрих пунктирними лініями з двома точками ( лінії згину). ТШ.Т1Т2.
9 Контури креслення обведіть суцільною основною лінією

Після побудови креслення виріжте по контуру викрійку торбинки. Перевірте чи позначені лінії згину та контрольні точки (на лінії розташування куліси - В , В1, на верхньому зрізі торбинки - Т1, Т2, по лінії згину тканини - Т, Ш). Підготуйте викрійку до розкрою - надпишіть назву виробу, кількість деталей, припуски на шви , розташування нитки основи.

Фізкультхвилинка Вправа «Гора»


Опустіть руки вниз, спину вирівняйте, голову не нахиляйте. Повільно підніміть руки вгору і зчепіть їх в замок над головою. Уявіть, що ваше тіло - гора. Одна половинка гори каже: «Сила в мені» і тягнеться вгору. Інша каже: «Ні, сила в мені» і тягнеться вгору. «Ми обидві сильні» - вирішили вони. - «Ми дві половинки однієї гори, і сила в нас обох!» Потяглися обидві разом, сильно - сильно. Повільно опустіть руки і посміхніться.

Технологічна послідовність виготовлення виробу

Для створення будь-якого виробу варто знати послідовність його виготовлення. Для швейних виробів порядок виготовлення називають технологічною послідовністю виготовлення виробу. Дуже часто на підприємствах масового та індивідуального виготовлення швейних виробів користуються типовими схемами обробки вузлів та монтажу виробів заміняючи технологічну послідовність монтажною схемою. 

Монтажна схема - це один з видів робочої документації, у якому наочно представлена послідовність з'єднання окремих частин виробу у єдине ціле. При складанні технологічної послідовності за індивідуальним зразком враховуються всі особливості виготовлення даного виробу ( не тільки прядок роботи , а й обробку вузлів, тимчасові та постійні з'єднання, види оздоблень , остаточну обробку, ВТО тощо).




Завдання "Монтажна схема"

Перегляньте зображення  торбинок на малюнку, визначте, які з елементів монтажної схеми підходять для кожної з них.

Виконання завдання тут



Домашнє завдання

- За ескізом, створіть креслення торбинки, визначте його монтажну схему.
- Готовий варіант роботи сфотографуйте та надішліть вчителеві


Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем:

Фейсбук 

Електронна пошта

1 коментар: