середу, 25 березня 2020 р.

Трудове навчання 6 клас, проект писанка, урок 53-54.

Тема: Оздоблення основи писанки, підготовка яйця до розпису

оздоблення писанки

Кожен народ прагне увійти до світової спадщини зі своїм національним культурним набутком. Для українців, було б очевидно достатньо, якби ми представилися лише одним мистецьким витвором - писанкою.
Писанка - символ України, пам'ять про рідну землю, рідний край, оберіг на цій землі.
Традиція оздоблення звичайних курячих яєць сягає глибокої давнини. Нажаль, слаба тривкість шкаралупи яйця унеможливила наступним поколінням дивитися на експонатами праісторичної доби. 
Найстарішій писанці, яка збереглася до наших днів 500 років. Її знайшли у серпні 2013 року львівські археологи під час дослідження дослідження водозбірника в центрі Львова.
Писанка збереглася на глибині 5,5-6 метрів в водозбірнику, який датують XV - початком XVI ст. Стан збереження писанки на момент відкриття становив 80-90%.

Знайденій археологами писанці близько 500 років
Вчені припускають, що це може бути найдавніша така писанка не тільки у Львові, а й в Україні. Унікальну знахідку передали в Коломийський Національний музей на Прикарпатті.

Збереглося чимало легенд про писанки і писанкарство, одна з таких: «Доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться. 
Доки пишуть писанки, світ буде існувати, а коли цей звичай зникне, тоді зло звільниться зі своїх залізних пут і знищить світ. Це зло живе під землею прикуте до скелі ланцюгами. Щороку воно посилає своїх слуг навколо світу, щоб ті підглянули, чи пишуться ще писанки і скільки їх написано. Коли багато, то залізні пута міцно стискають його, і воно втрачає силу, бо людська любов перемагає найбільші негаразди. Тож доки люди будуть жити між собою в злагоді та мирі, шануватимуть батьків своїх, дотримуватимуться рідних звичаїв і писатимуть писанки, доти злі сили, не зможуть їм заподіяти лиха. 

«Писанки – які вони?»

Виділяють п'ять різновидів великодніх яєць: мальованки, крашанки, крапанки, дряпанки та писанки.
Крашанки - яйця фарбовані в один колір рослинними або аніліновими барвниками (червоний, жовтий синій та ін.).


Дряпанки - яйця фарбують в один колір, а потім голкою або шилом вишкрябують орнамент.



Мальованки - виконують технікою малювання пензликом олійними фарбами на світлому тлі шкарлупи.


Крапанка - накрапують на шкарлупу яйця маленькі крапки, середні і великі і кружальця воску з почерговим занурюванням їх у фарби, обов'язково від світлої до темної.

Писанки - за допомогою писачка наносять воскові орнаменти та зображення і занурюють у фарби.





Фізкультхвилинка


рухливі вправи для учасників освітнього процесу

1. Витягнути руку вперед. Подивитися на вказівний палець витягнутої руки на рахунок 1–4. Потім перенести погляд удалечінь на рахунок 1–6. Повторити 4–5 разів.
2. Міцно заплющити очі. Порахувати до 3, відкрити очі та подивитися вдалечінь. Порахувати до 5. Повторити 4–5 разів.
3. Ноги на ширині плечей, руки в боки. Колові рухи руками вперед і назад. Весь час стежити за кінчиком великого пальця. Повторити 3–4 рази.
4. Упродовж 3–5 с дивитись обома очима на палець витягнутої вперед правої руки. Прикрити ліве око. Дивитися правим оком 3–5 с. Повторити 3–5 разів, прикриваючи по черзі то ліве, то праве око.
5. Горизонтальні рухи очей: направо-наліво.

Писанка має багато кольорів і малюється воском. Існує багато легенд про те, чому на Великдень фарбують яйця. Ось одна з них: «Після смерті Христа сім іудеїв зібралися на бенкет. Серед страв була смажена курка і круто зварені яйця. Під час бенкету хтось сказав, що Ісус воскресне на третій день. На що господар дому заперечив: «Якщо курка на столі оживе, а яйця стануть червоними, тоді він воскресне». І тієї ж миті яйця змінили свій колір, а курка ожила».

Червоний колір - колір життя, крові, колір дня, радість життя, кохання. 
Зелений - колір весни, пробудження природи, надії, радості буття.
Блакитний - символ неба, простору, вітру, здоров'я.
Жовтий- символ місяця, зірок, життя, це колір хлібного лану, жита.
Чорний- дух померлих, пам'ять про них, про своє коріння.

Значення символіки на писанках

Сонце
Життя давніх людей було дуже складним. Важко було пережити холодну зиму, дочекатись нового врожаю. Прихід довгожданої весни сприймався як народження нового сонця, визволення небесного світила від сил темряви. Тому із символом сонця пов'язано все найкраще, що є в людському житті. Серед язичницьких богів Дажбог - сонячний бог - був одним із головних. У християнстві сонце також стало символом Бога, оскільки Бог - це світло.

Хрест 
Один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Походить від схематичного зображення птаха, в давнину сонце уявлялось птицею, що летить по небу.
У християнстві хрест - символ страждання, смерті й воскресіння, яким церква все починає, благословляє і освячує.


Зірка
Символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці -  незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.


Кривулька
Знак однієї з найголовніших стихій - води.  Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність.


Граблі
Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води.


Свастика
Знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків узагалі. Найперші його зображення знаходять на виробах первісних мисливців, а це близько тридцяти тисяч років тому! За народними уявленнями сварга провіщала добро і захищала від темних сил. Різновиди свастики широко використовуються не лише у писанкарстві, а й у вишивці, кераміці, різьбі по дереву.


Дерево життя
За народними віруваннями, посеред раю стоїть велике дерево - Дерево Життя. Воно покриває собою весь рай, має листя й плоди всіх дерев. Саме на ньому знаходяться три брати - Сонце, Місяць і Дощ, або їх християнські заступники - Господь і святі Петро і Павло. Позначає вісь всесвіту, яка з'єднує в собі три світи - підземний, земний і небесний, так звані казкові "три царства". Символ природи, що вічно оновлюється


Дубове листя
Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок.

За дохристиянськими віруваннями, світовим деревом був саме дуб. В дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він - ще й символ Божого грому.


Олень
Символ достатку, багатства. Існує ще з часів первісних мисливців, коли м'ясо цієї тварини було основною їжею, шкіра була потрібна для пошиття одягу й спорудження житла, а з кісток та рогів виготовляли зброю і прикраси. В народній міфології небесний олень на своїх рогах несе сонце.


Птах
Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. Півень вважався провідником Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесіння до Бога.

Для закріплення знань пройди цей тест 

Домашня робота

Згідно поданих варіантів складіть орнамент писанки на папері. Готовий варіант сфотографуйте та надішліть вчителеві.

УВАГА!!! Наступне завдання виконуйте тільки під наглядом і з дозволу дорослих.

Підготувати яйце до розписування згідно з такими вимогами:
1. Вибрати біле яйце середньої величини із шорсткою шкарлупою.
2. Помийте яйце у літній воді, додаючи 1 чайну ложку соди на 1 літр води, обережно стерти бруд.
3. Покладіть у воду, вливши 2-3 ложки оцту, вийміть і просушіть.


Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем:

Фейсбук 

Електронна пошта


Список використаних джерел


https://naurok.com.ua/urok-z-trudovogo-navchannya-pisankarstvo-yak-vid-dekorativno-prikladnogo-mistectva-53590.html



Немає коментарів:

Дописати коментар