понеділок, 30 березня 2020 р.

Біологія і екологія 11 клас, урок 52.

Тема: Причини порушення якості природних вод, дефіцит водних ресурсів, принципи оцінки екологічного стану водойм. Охорона водойм.





Склад гідросфери

До складу гідросфери входять:
Води океанів, льодовиків, підземні та ґрунтові води (перебувають у складі літосфери), континентальні водойми (річки, озера, болота, штучні прісні водойми тощо).

Вода важливий елементом біосфери і як екологічний чинник, і як середовище існування. Вона займає понад 71 % площі нашої планети. Води світового океану становлять 35%. Континентальні водойми забезпечують нормальне функціонування наземних екосистем, зокрема задовольняють потреби людини і тварин у питній воді, а також ґрунтове живлення рослин. Льодовики мають важливий вплив на клімат певних регіонів планети. Гірські льодовики є основним джерелом водного живлення деяких великих річок. Підземні води розташовані нижче земної поверхні й дна поверхневих водойм і водотоків.
Запам’ятай! Підземні води є відновлюваним ресурсом. Їх поділяють на: господарсько-питні(не повинні містити шкідливі для здоров’я людини сполук і мікроорганізмів), мінералів (характеризуються підвищеною концентрацією певних біологічно активних (насамперед мінеральних) сполук, завдяки яким мають лікувальну дію) та термальні (температура від +20 °С і вище, також мають лікувальну дію).


У сучасних умовах постійно збільшується потреба у воді. Водночас відбувається погіршення якості води й водних джерел та зменшення можливостей їх використання. Особливо гострою є проблема забезпечення людства достатньою кількістю прісної води. Однією з причин такої ситуації є забруднення водойм. Забруднення водойм - надходження у водойми різних забруднювачів у кількостях і концентраціях, здатних порушити нормальні умови середовища.

Хімічне забруднення виникає внаслідок надходження у водойми шкідливих домішок зі стічними водами. Домішки бувають неорганічної (кислоти, мінеральні солі, луги тощо) й органічної природи (нафта й нафтопродукти, органічні сполуки, поверхнево активні речовини, мийні засоби, пестициди тощо).

Фізичне забруднення відбувається внаслідок потрапляння у воду різних механічних домішок (піску, шлаків тощо). Причиною радіоактивного забруднення є ядерні випробування, аварії на атомних підприємствах і накопичення радіоактивних відходів.

Теплове забруднення пов'язане з підвищенням температури води в результаті її змішування з теплими технологічними водами підприємств.

Біологічне забруднення характеризується появою у воді патогенних бактерій, вірусів, найпростіших, грибів тощо. Джерелом такого забруднення можуть бути стоки комунально-побутових підприємств, дослідницьких лабораторій тощо.

Запамятай! Кожен з нас може зробити свій внесок у вирішення проблема дефіциту питної води: потрібно економно ставитися до її споживання, не бути байдужим до невиправних її витрат.

Завдання


Запропонуйте свої пропозиції щодо зниження обсягів споживання холодної та гарячої води, що дасть можливість зекономити кошти на оплаті житлово-комунальних послуг. Перейди за посиланням





Для  перевірки якості питної води застосовують різні методики, зокрема визначають число клітин бактерії кишкової палички у певному об’ємі. Згідно з вимогами Державних санітарних правил та норм «Гігієнічнівимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених Міністерством охорони здоров’я України 2010 рік, в 1 см3 досліджуваної водопровідної питної води кількість клітин кишкової палички не повинно перевищувати 100 (з 2020 р - 50), фасованої води – не більше як 20 при цьому клітини та цисти патогенних одноклітинних організмів та яйця гельмінтів взагалі мають бути відсутні.
Запам’ятай! Колі-індекс показує кількість клітин бактерій групи кишкової палички в 1 л води. Державні стандарти регламентують і вміст у воді шкідливих важких металів.
 
Джерела забруднення гідросфери. 

Основними джерелами потоків стічних вод є промислові підприємства. Стічні води різних галузей сільського господарства є джерелами забруднення пестицидами, сполуками важких металів, нітратами і нітритами тощо. Морський і річковий транспорт забруднює водойми продуктами згоряння пального, а у випадку аварій - часто виникає забруднення водойм нафтою.

Об'єкти енергетичного комплексу не поступаються за кількістю стічних вод. Зокрема, ТЕС спускають у водойми підігріту воду, яка змінює термічні режими водойм, АЕС створюють ризик радіаційного забруднення, ГЕС призводять до застою води у водосховищах і, як наслідок, до накопичення промислових забруднень і цвітіння води.



Цвітіння води - це природне явище, що полягає в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження ціанобактерій. Вони здатні виробляти отруйні речовини у великих концентраціях. Цвітіння викликає зміну кольору води й погіршує кисневу забезпеченість вод. Підсилюють прояв цього явища забруднення водойм добривами, мийними засобами, промисловими стічними водами, що містять сполуки Фосфору та Нітрогену, стимулюючи розвиток ціанобактерій. За таких умов виникає придуха риби й водоростей, що призводить до їх загибелі.


Наслідки забруднення гідросфери:

1) зниження первинної біологічної продукції (за оцінками вчених, на 10 %) і, відповідно, зниження приросту інших мешканців моря;
2) деградація й руйнування водних екосистем;
3) скорочення запасів прісної води;
4) погіршення якості води;
5) збільшення частоти інфекційних захворювань, збудники яких передаються через воду (холера, дизентерія, онхоцеркоз).

Охорона водойм - сукупність заходів, спрямованих на запобігання забрудненню та виснаженню вод.
Основними заходами охорони водойм є:
  • правові (дотримання природоохоронних законів, нормування якості води, державний моніторинг вод);
  • організаційні (створення санітарних зон, прибережних захисних смуг);
  • економічні (технології очищення стічних вод, оборотного водопостачання);
  • соціальні (виховання бережливого ставлення до води, екологічна освіта).


Домашнє завдання

1.     Опрацювати § 44 підручника.
2.     Поміркуйте чому збільшення числа клітин бактерій групи кишкової палички свідчить про забруднення водойм.

Контакти для зв'язку з вчителем

Фейсбук
https://www.facebook.com/nykyrsamariya

Пошта
nykyrsa.mariya@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар