середа, 29 квітня 2020 р.

Біологія 6 клас. Тема. Папороті. Урок 48

Тема. Папороті


    Папоротей у сучасній флорі Землі близько 10 тис. видів. Особливо багато їх вологих тропічних країнах. Це дуже різноманітні рослини. В Південній Америці й у Новій Зеландії зростають деревоподібні папороті, які навіть можуть утворювати ліси. Переважно тропічні і субтропічні види можуть бути виткими рослинами і використовувати як опору гілки і стовбури дерев. Деякі папороті оселяються на скелях або стінах будинків у містах. Але більшість видів зростає у лісах і на луках. Лише небагато видів пристосувались до напівводяного або водного способу життя у прісних водоймах.


    Папороть складається з пагонів і коренів. Листки більшості папоротей великі і сильно розсічені. Вони, на відміну від листків інших рослин, мають тривалий верхівковий ріст, а тому скручені равликоподібно для захисту верхівкової точки росту. Система водопостачання і регуляції випаровування папоротей менш ефективна ніж у квіткових рослин, тому вони потребують достатнього зволоження. У сучасних папоротей немає бічних твірних тканин.
     Більшість папоротей – багаторічні рослини. У них є кореневище, від якого вниз відходять додаткові корені, а вгору – великі листки.


    Тканини у папоротей добре розвинені, але провідна тканина ксилема складається не з судин, а з видовжених мертвих клітин. Листки папоротей одночасно виконують  фотосинтетичну функцію і функцію розмноження. На нижньому боці листків містяться групи спорангіїв. Їх видно у вигляді червоних або коричневих горбків.

    Із спори виростає однодомний заросток – гаметофіт. Він являє собою зелену серцеподібну пластинку розміром до 1 сантиметра, яка має ризоїди. На нижньому боці заростка утворюються статеві органи з гаметами. Ближче до виїмки заростка розвивається органи з яйцеклітинами, а в середній його частині між ризоїдами – із сперматозоїдами. Багатоджгутикові сперматозоїди підпливають до яйцеклітин, використовуючи воду дощів і роси, яка скупчується під притиснутим до грунту заростком. Із зиготи виростає новий спорофіт, який спочатку короткий час живиться за рахунок зеленого гаметофіта, а потім переходить до самостійного автотрофного живлення. Переважаюче покоління – спорофіт. Він утворений додатковими, стеблом (підземне кореневище і надземне, яке часто буває вкорочене) і листками. Таким чином, гаметофіт папороті пристосований до існування у вологих умовах, а спорофіт – цілком сухопутна рослина.
     З папоротеподібних в Україні поширені папороті орляк звичайний, щитник чоловічий.



Лабораторне дослідження №12

Тема. Будова папоротей.
Мета. З'ясувати особливості зовнішньої будови папороті.
Для дослідження необхідно: 


Цікаво знати!
Існує легенда, що в ніч на Івана Купала сміливці вирушали на пошуки квітки папороті, яка мала принести щастя. Чи знаходили сміливці ці чарівні квітки? Відповісти на це запитання Вам допоможе виконання лабораторного дослідження.

Розгляньте спороносну рослину папороті. Знайдіть великий листок вайї, групу спорангій, зачатковий листок, додаткові корені та кореневище. Зробіть скріншот виконаного завдання та надішліть вчителеві.




Для допитливих!

Дуже важливою в господарському відношенні є водяна папороть азола. Її широко культивують на залитих водою рисових полях. У листках азоли посиляється ціанобактерія  анабена, яка здатна засвоювати атмосферний азот. недоступний вищим рослинам. Як на вашу думку, ця папороть допомагає отримати на одному полі 3-4 врожаї рису на рік (для відповіді натисніть тут).

Домашнє завдання.

1. Опрацювати § 41.
2. Дати відповіді на запитання. (Для виконання завдання натисни тут)


Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем

Пошта
nyk.mariya@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар