суботу, 11 квітня 2020 р.

Трудове навчання 9 клас. Проект. Виріб для власних потреб. Урок 31

Тема. Технологічний процес виготовлення виробу (особливості розмічання заготовок із нетрадиційни металів)


Вправа «Реставрація речення»



Вправа «Мої досягнення»

Вам уже відомо, що розмічання - це перенесення форми й розмірів деталі з кресленика на заготовку. Основна мета розмічання - позначити на заготовці місця та граничні межі обробки. Межами обробки відокремлюють зайвий матеріал, від матеріалу, що залишається й утворює деталь, виріб, розгортку тощо.
Розмічання виконують відповідно до креслеників деталей за допомогою різноманітних інструментів та пристосувань. Від чіткості розмічання залежить точність та якість виконання всіх наступних технологічних операцій. Тому розмічальні роботи проводять максимально точно та відповідально.
Для розмічання деталей з деревинних композитних матеріалів використовують традиційні вимірювальні та розмічальні інструменти. Це вимірювальна лінійка, стрічковий метр, кутник, рейсмус, малка, єрунок, циркуль, шаблони.

Якщо на шматку конструкційного матеріалу поряд мають розміщуватися декілька заготовок, то слід урахувати, що їх необхідно розпиляти, а після розпилювання ще й обробити до потрібної точності та якості поверхні. Тому між контурами заготовок залишають приблизно 2...6 мм, залежно від інструменту, яким буде здійснено технологічну операцію. Цей залишок є припуском на обробку. Він не повинен бути надто великим або надто малим, оскільки великі призводять до надлишкової витрати матеріалів, а малі - до браку заготовки.

Не бажано розмічати та розміщувати заготовки на місцях із природними й технічними вадами. Тому спочатку оглядають робочу площину конструкційного матеріалу, добирають підходящі місця, а потім виконують розмічання за розміром заготовки.
Однак існують конструкційні матеріали, під час розмічання яких використовують, окрім вищезгаданих, інші інструменти та способи розмічання.
Так, для нанесення міток та контурів майбутніх деталей на заготовках з оргскла, пластмаси та гуми можна використовувати спеціальні олівці по склу, маркери, воскову крейду, креслярки різного виду та конструкції 

Розмічання отворів, позначення лінії розрізу або контурів деталі на оргсклі проводять по захисній плівці. Якщо плівку вже видалено, розмічання виконують спеціальним олівцем безпосередньо на поверхні листа.
Інші засоби розмічання можуть використовуватися лише за умови, що в процесі подальшої обробки їх сліди можна буде легко видалити.
Олівці для написів по склу, оргсклу та будь-якій іншій гладкій поверхні залишають чіткий, суцільний помітний слід. У подальшому вони добре стираються.
Для малювання по металу, оргсклу, пластмасі, ламінованих ДВП та ДСП використовують тонкі маркери на водній основі. Вони рівномірно й легко лягають на гладку поверхню конструкційного матеріалу. Товщина ліній - 1...2 мм. Також можна використовувати креслярки. Перед нанесенням міток, зображень поверхню матеріалу потрібно протерти.

Виконання міток та ліній доцільно проводити під кутом 45°.

 та в напрямку «до себе» .

Якщо на заготовку потрібно нанести контур з фасонною поверхнею, використовують заздалегідь підготовлені шаблони, від яких і відмальовують потрібне зображення. Часто виникає потреба відмалювати невеликі контури. Із цією метою шаблон можна закріпити разом із заготовкою струбциною чи іншим притискним пристроєм, що полегшить процес розмічання.

Розмічаючи циркулем кола або дуги на полірованих заготовках, часто потрібно, щоб у центрі не залишалося отворів.

Для цього існує нестандартний спосіб розмічання. Можна використати невеликий шматочок прозорого оргскла квадратної форми та зробити «тимчасовий» отвір.
Визначившись із майбутнім центром отвору на заготовці, такий самий центр розмічають на шматку оргскла, провівши діагоналі. Для кріплення допоміжної деталі формуємо «ніжки», узявши за основу самосклеювальні еластичні демпфери, які застосовуються в меблевих дверцятах. Також із цією метою можна використовувати товстий картон, меблеві повстяні та каучукові самосклеювальні підкладки тощо. 

Потім поєднують перехресні лінії пристосування із центральною міткою. Вістря циркуля встановлюють у точку перетину ліній і викреслюють коло. Еластичні ніжки-демпфери та сила натискання на циркуль утримують пристосування від зсування.
Перед використанням розмічального інструмента потрібно провести його візуальний огляд щодо наявності чи відсутності пошкоджень. Класти інструменти на верстак слід вістрям від себе.
Не допускається використання розмічальних та вимірювальних інструментів не за призначенням, оскільки це може призвести до їх пошкодження та унеможливлення виконання точних вимірювань.
Після завершення роботи вимірювальні та розмічальні інструменти очищають від бруду і зберігають у відведених для них місцях у спеціальних футлярах або укладках.

Практична робота 

Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект заняття. Записати основні визначення в робочий зошит;
2. Надіслати вчителеві результат виконання практичного завдання.

Контакти для відправки домашніх завдань та зв'язку з вчителем:

Фейсбук 

        Електронна пошта
ivan.nykyrsa@gmail.com


Використані джерела

Немає коментарів:

Дописати коментар